Kategóriák

Hírek
2018.01.08 20:56
TOP termékek
Termékajánló
Látogató számláló
0
6
0
3
8
8
0
Termék részletek


Vadász kés,Nagyvadász agancs egyedi Magyar iparművészeti kés 13cm pengehosszal

Vadász kés,Nagyvadász agancs egyedi Magyar iparművészeti kés 13cm pengehosszal
29 990 Ft
Gímaganccsal nyelezett nagy méretű vadászkés: 13 cm-es pengéje, 12-cm-es nyele miatt markos ember kezébe való. 440C acélja mindenütt tükrösre polírozott, Tokja végig díszített.

A VADÁSZKÉS:

1. Egyszerű formájú
2. Megfelelő méretű
3. Jó anyagból készült
4. Jó fogású
5. Megfelelően élezett
6. Biztonságos tokban hordható

A forma a vadászkés fontos tulajdonsága! Minimum egyenes hátú, de inkább lefelé hajló hátú pengéje, esetleg lefelé hajló nyele van . A felfelé ívelő hegyű kés nem jó forma! A pengének fontos része a határozott has-rész, amely elengedhetetlen a nyúzáshoz. A késnek végül is három munkafolyamatot kell kiszolgálnia: zsigerelést, nyúzást, darabolást. A jó kés tehát kompromisszum szülötte, hogy mindennek eleget tudjon tenni. Ettől függetlenül lehet olyan kést készíteni, amelyik egy-egy munkára van „kihegyezve", ilyenek pl. a rövidebb pengéjű, ívelt hasú nyúzókések.
A méret nem kevésbé fontos. A penge ideális mérete 10-12 cm, a nyélé szintén 10-12 cm. A penge szélessége 30-35 mm, hogy a megfelelő hasat ki lehessen rajta alakítani. Az acél vastagsága maximum 4mm, a jó behatolóképesség érdekében. A vastagabb acélok ugyanis a medence és a szegycsont átvágásakor beszorulnak.
A mai acélok kiváló minőségűek. Vadászkésnek egyaránt megfelelnek a szénacélok, és szerszámacélok, de a legtöbb vadász a rozsdamentes acélokat keresi. Nyélanyagnak a természetes anyagok: fa, szaru, csont, különösképpen az agancs illenek a vadászkéshez.
A nyél kialakítása, keresztmetszetének formája elősegíti a kés biztos fogását. A kerek, vagy ovális keresztmetszetű nyél nagyon kényelmes fogást ad, és szinte bárhogy fogható. A simára csiszolt felület, főleg ha vértől iszamos azonban könnyen elfordul a kézben, és fogásához nagyobb erő szükséges.
A kissé szögletes keresztmetszet megkönnyíti a biztos fogást, mert a sarkok belefekszenek a tenyér redőibe. Fontos része a kézvédő ( bakni, vagy pakni ) mely megakadályozza a kéz előrecsúszását a penge felé. A szarvasagancs gyöngyözött felülete még segít a biztos fogásban.
Az élezés meghatározza a penge behatoló képességét, fenhetőségét és újraélezhetőségét, sőt, még az éltartását is! A magam részéről a holker élezést tartom a legjobbnak.
A vadászkés elengedhetetlen tartozéka az erős tok. Leginkább bőrtok illik hozzá. Én az ún. erszénytokot kedvelem, mert egy kézzel könnyen kivehető, és visszarakható a kés az övön függő tokba. 

 

 

Webáruház készítés